Positieve vibe
Door: Linda
Blijf op de hoogte en volg Linda
17 April 2012 | Suriname, Paramaribo
Heyyy!
Zo daar ben ik weer! Na mijn vorige verslag wordt het tijd voor wat meer positiviteit denk ik zo! Dus nu even een kleine update van de afgelopen dagen!
Donderdag was nog wel even een zwaar dagje. Een paar erg leuke huisbezoeken gehad bij echt zwaar chronisch psychiatrisch patiënten. De huisbezoeken opzich zijn al erg fascinerend! Gammele trapjes, krotwoningen, hutjes of grote huizen van de beterbedeelden. Het staat hier allemaal naast elkaar.
Op de terugweg van de huisbezoeken kwamen we een jongen tegen die blijkbaar erg heftig had gereageerd op anti-psychotica en verstijfd door de stad liep. Grote uitpuilende ogen, schuim op de mond, hoofd in de nek.. Liep overal tegenaan en bleef maar rondlopen. Politie erbij, ambulance erbij.. Nja, na veel gedoe bleek het een patiënt van ons te zijn die op weekend was (?!). Spuitje gegeven, in het busje geladen en weer naar de gesloten afdeling.
Echt wonderbaarlijk hoe hiermee omgegaan wordt in Suriname. Maargoed, mijn geklets over de psychiatrie hier laat ik even achterwegen want vrijdag gingen we op trip!
We werden om 9uur opgehaald om naar Blaka Watra te vertrekken. Alle spullen in de bak van de jeep gegooit, met zn 4e op de achterbank en met zn 11e op weg. Na enkele stops kwamen we aan bij het veerpond naar Blaka Watra. Daar kwam typisch Suriname weer om de hoek kijken. De burg die ze gebouwd hadden om naar Blaka Watra (en de indianendorpjes)te gaan kon men niet meer gebruiken. Enkele jaren geleden is daar een dronken kapiteit tegen een pilaar aangevaren en sindsdien mist een van de middenstukken van de brug! Na jaren ligt het gebroken gedeelte nog in de Surinamerivier en de brug is afgesloten. Wachten op de veerpond dan maar........
Na een half uur kwam de pond(max 5/6 auto's). Een van de busjes die erop stonden kwam vast te zitten tussen de helling van de boot en de helling van de kant. De surinamers zijn er ongeveer 3 kwartier mee bezig geweest om dit busje van de helling af te krijgen. maarja: No Spang!
Yeah, wij met de jeep en de quad de boot op en onze reis kon verder. Een tropische (goddamn wat was ik doorweekt) regenbui en enkele minuten verder kwamen we veilig aan aan de andere kant van de rivier. 3 op de quad, 5 in de auto en 3 in de bak/het dak van de jeep. Ik was toch al knap verregend dus ik ging wel even in de bak van de jeep. Woooooow! In de bak van een jeep, op een berg tassen en spullen, door de jungle over hobbelige bospaden! Ik heb genoten!
Daar aangekomen, hangmatje opgehangen en even het water ingesprongen. Helaas bleef het dat weekend veel regenen. Uiteindelijk nog even op de quad door de jungle om vervolgens via lange zandwegen weer bij het kamp uit te komen. Wat gaaaaaaaaf, zo'n quad!
Lekker gegeten, gedronken en gaan slapen. Inmidddels was het water zo gestegen dat we zelfs geen gebruik meer konden maken van de primitieve spoel-de-wc-met-emmers-regenwater-door-toiletten. Heerlijk geslapen in de hangmat, onder een dakje van zeil, tussen de kikkers, hagedissen, salemanders en het water.
Dag erna ook nog even lekker gequad en bij het water gezeten en rond 18.00 kwamen we weer aan in Paramaribo. Nog even een drankje gedaan bij Zanzibar en bij 't Vat en naar bedje.
Maandag alle papieren verzameld voor de aanvraag van de verblijfsvergunning! We moeten hier nogmaals de hele procedure doorlopen die ik ook in Nederland voor het MKV heb doorlopen.. Pffff, die Surinamers maken het ons lastig! Maar ben gaan kopiëren, pasfoto's laten maken, 150USD bij de centrale bank gaan storten, plakzegels gaan halen bij de post en weer terug naar mijn studiootje met airco! Wat een temperaturen hier!! De rest van mn dagje aan school gewerkt en geskyped en 's avonds weer lekker eten bij de buurtjes.
Vandaag een relaxt(!) stagedagje gehad. Word tijd dat ik mn eigen projectje ga doen! Ben nu hard aant denken wat ik kan gaan betekenen voor het PCS en hoe ik daar mijn overige 8 weken satge gevuld krijg. Komt goed! Dondedag bespreek ik mijn voorstel en dan hoop ik snel te kunnen beginnen.
Morge ga ik de papieren inleveren bij de vreemdenlingendienst en heb ik verder ook vrij(aangezien het ook zo kan zijn dat het 5uur duurt voordat je aan de beurt bent!).
Verder zit ik compleet onder de muggenbulten en worden zelfs de skypers gek van mn gekrap onder het skypen.. Zo erg is het hier met die muggen! Ook veel dengue-muggen zijn actief hier helaas.. Maar heb nog nergens last van gelukkig!!!
Ik vind het echt super leuk om te lezen dat jullie mn verslagjes lezen en aan me denken daar in Nederland! Uiteraard mag iedereen mn verslag lezen (en reageren;))!! En zou het leuk zijn als ik iemand misschien nog inspireer om ook zo'n uitdaging aan te gaan en je persoonlijke grenzen op te zoeken! Ik leer mezelf hier weer een keihard kennen maar ik denk dat dat uiteindelijk alleen maar positief zal zijn;). Lieve iedereen, tot over 98 daagjes! Pap en mam tot over 21 daagjes en vriendjelief tot over 74 daagjes!
Heeeel veel liefs!
Linda
Heeeel veel liefs!
Linda
17 April 2012 - 20:26
Mel:
Yeahh nog 98 daagjes en dan ben je weer in limland!! Fijn om te lezen dat je ook echt geniet, ga zo door!!
Oja ben erg benieuwd naar je pasfoto haha ook op zijn Surinaams gemaakt?
Nou succes met je opdracht en tot horende!!
Xx de mollies -
21 April 2012 - 12:28
Marjo:
Hey Linda leuk om die verslagen allemaal te lezen!! Wat heb je al veel meegemaakt, heftige verslagen maar ook leuke. Ik lees ze graag. Boeiend hoe je ze schrijft, fijn om te lezen dat je er ook van geniet!!
Groetjes vanuit Sittard xxx -
23 April 2012 - 11:17
Joabikse Marc :
Linda , dit is inderdaad weer een verhaal met veel positieve dingen :)
Vooral : Spuitje gegeven, in het busje geladen en weer naar de gesloten afdeling. stukje , stikte in bijna in de koffie van het lachen , hahahaha.
Veel succes verder , geniet er van , en we skype xx Marc en Claris