Mi Lobi Suriname - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Linda Cuijpers - WaarBenJij.nu Mi Lobi Suriname - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Linda Cuijpers - WaarBenJij.nu

Mi Lobi Suriname

Door: Linda

Blijf op de hoogte en volg Linda

10 Juli 2012 | Suriname, Paramaribo

Mi Lobi SU, dat is een ding wat zeker is! Wat een prachtig land! Dat heb ik al vaker aangehaald maar het land blijft me steeds verrassen! Het was wederom een heerlijke week in het prachtige Suriname!

Het besef begint inmiddels al wel te komen.. mijn tijd begint echt op te raken hier in Suriname! Whaaaa.. Nog maar 2 weekenden te gaan. En waarbenjij wrijft het er nog even keihard in: Ik ben terug over 14 dagen!

Wat ga ik dit mooie land, met haar bijzondere cultuur, lieve mensen, relaxte leven/rasta mentaliteit, tropisch klimaat, het hangmatteren, de caribische muziek, overheerlijk eten, No-Spang instelling, de overweldigende natuur: het primair tropisch regenBOS, de prachtige dieren die je hier in het wild tegen kunt komen, leuke huisgenoten/stagiaires, gezellige tropische avonden, borgoe-cola, Parbo, Salsadansen, Palmbomen, koude kokosnoten, pompelmoes en ander tropisch fruit en nog veeeeeel meeeer.. Wat ga ik het missen!! Nog 2 weken genieten van alles wat Nederland NIET te bieden heeft.

In Nederland gaat alles weer snel en gestructureerd.. Maar daar hoef ik geen 5 dagen in de week kip te eten, wordt er niet door iedere man op me geroepen/gefloten/gesist, fiets ik geen kilometers door de brandende zon zo dicht bij de evenaar en hoef ik me geen weg meer te banen door een chaotische stad.. Over het fietspad fietsen en op een knopje duwen om over te steken..... Bah wat is nederland toch eigenlijk een saai, veel te 'goed' georganiseerd land!! Hier gaan de mannen de Jungle in als ze een weekendje vrij hebben.. Crossen met de jeeps en de quads door de ongerepte jungle op zoek naar nieuwe kreekjes en sula's (stroomversnellingen) waar ze dan vis vangen en een kamp bouwen. Mannen, is dat niet veel mooier dan op zaterdag met de vrouw (sorry dames) naar de zaterdag markt om vervolgens de supermarkt in te lopen voor een paar kipfilets om op de ijzeren WEBER bbq te gooien. Niks met de jeep door de jungle, plassen trotseren, bomen zagen en met het kompas zoeken naar de juiste richting om vervolgens een zwijn te schieten, vis te vangen en een houtvuurtje te maken op een open plaats. Waar zijn de mannen gebleven! De Nederlandse cultuur is zooooo ver van zijn oorsprong. Zonder WEBER barbecue hoor je er niet bij! Nee in Nederland kun je toch niet meer barmecueen op een barbecue van de Aldi! Hahaha, dat ik nu al 5 minuten schrijf over een barbecue.. Denk maar een na over deze en nog 100 andere voorbeelden. In Nederland zijn we zo vervreemd van de oorsprong..

Goed, genoeg over barbecueen en ander geklets! Mijn week....

De Blanche Marie! Prachtig! Echt zooooo gaaf was dat tripje. Ik ga jullie de korte versie vertellen! We begonnen de trip 8 uur lang in een 4x4 jeep. Tot vliegveld Zanderij op asvalt en vanaf daar nog 7 uur over Bauxiet(dat rode hardnekkige zand) door de jungle. Puf.. Davy vond het helemaal geweldig! Hij zat maar te smiley in die jeep. De gids(chauffeur) slingerde van links naar rechts over de gehele breedte van de bauxiet weg of de gaten, kuilen, hobbels en waterplassen te ontwijken. Soms kom je er gewoon niet onderuit of zie je het te laat en knal je hard door die gaten. Je kunt je voorstellen hoe die 7 uur waren. Ik heb al snel wat pogingen tot slapen gedaan maar dat was toch ietwat onprettig. Na een paar keer door flinke hobbels wakker geschokken te zijn heb ik t slapen ook maar opgegeven.. Davy zat nog steeds met een smile van oor tot oor naast me in de Jeep. Ook alles wat vloog, kroop of zich op een andere manier voortbewoon moest volgens hem op de foto. Hahaha, grappig om te zien dat na 3 uur bauxietweg door de jungle de lol er voor hem ook wat af was en de smile wat verdween. Toch bleef het een super mooie en spannende weg. Ik bedacht me dan ook hoe ik de eerste keer in de bus zat toen ik over deze wegen reed. Hoe snel went een mens aan omstandigheden? Waarom zat Davy te stralen en had ik de jungle nu wel gezien? Linda, doe-normaal! We zijn wel in de jungle en over 2 weken kom ik niet meer veel verder dan de hondsrug.. of hoe heten die paar boompjes die in Munstergeleen het BOS vormen. Ogen open en genieten!

De laatste 15 kilometer waren echt heel gaaf. Met de 4x4 jeep door de Jungle! Niet zoals we de afgelopen 7 uur hadden gedaan, nee ECHT door de jungle. Geen bauxiet meer alleen maar een jeepspoor, een gat in de jungle waar wij doorheen moesten. 15 kilometer! In Nederland in een vloek en een zucht gedaan.. Hier is Suriname: 2uur!

Davy zag het al zitten: Met de kettingzaag, midden in de jungle de weg vrijmaken voor de jeep. Jawel hoor, na enkele minuten lag de eerste boom al op het jeepspoor! We kwamen niet verder zolang die boom er lag dus hij moest hoe dan ook weg! Op de slippers de jeep uit, davy de kettingzaag gepakt en op de slipper de stammen van de weg gezaagd! 2 keer heeft hij de weg moeten vrijmaken met de kettingzaag voordat we op het 'resort' aankwamen!

Leuk detail: in deze 15 kilometer zit 1 ietwat vreemd obstakel. In Nederland zou deze brug zo'n 50 jaar geleden al als 'levensgevaarlijk' betiteld zijn en er geen verkeer meer overheen mogen. Hier dus niet! Voor de brug zijn we met de jeep gestopt op de brug te bekijken. Nee, niet van het uitzicht te genieten maar de paar plankjes DIE er nog op liggen op zo'n manier te leggen dat de banden nog iets van grip hebben. Als het ware rijd je over een ijzeren onderstel waar de banden denk ik(hoop ik) net niet helemaal doorheen passen met enkele planken die de grip moeten vergroten om er zonder horten en stoten overheen te komen. Bizar! 1 misstap en je valt gewoon door die brug heen. Echt super bizar dit! DIt is nu echt Suriname. Waarom iets aan die brug doen als t zo ook nog wel lukt met een 4x4? Heerlijk toch! Filmje komt zodra we thuis zijn!

Aangekomen op het 'resort' bleek dit een 'resort' te zijn waar niet veel 'resort' meer van over was. Ik dacht meteen aan de Titanic. Zoals die boot erbij ligt op de bodem van de oceaan, zonder leven, zonder iets.. En de voostelling hoe het in hoogtijdagen moet zijn geweest. Dit was 50 jaar geleden een prachtig resort! Helaas is de eigenaar gestorven en heeft hij een aantal kinderen en buitenkinderen achtergelaten(in de 70 om precies te zijn). Deze kinderen ruzieen tot de dag van vandaag nog over het lot van het resort. Erg jammer want het is zo verwaarloosd dat slapen in de prachtige houten huizen eigenlijk onmogelijk is. De vleermuizen hangen aan het plafond, overal uitwerpselen van vleermuizen, daken zijn ingestord, bedden zijn bruin uitgeslagen, deuren hangen eruit, overal kruipen beestjes.. kortom, het is ongezond en gevaarlijk om in de gebouwen te slapen. Alle oude borden hingen echter wel nog op: Bar/dancing, EHBO post, Verhuur.. alles.. Het was goed in te beelden hoe mooi het vroeger geweest moest zijn! Wij sliepen in de hangmat op een van de best uitziende 'balkons/terassen'. Baden in de rivier(onder het genot van slingen en brulapen die in de bomen boven je een showtje opvoeren), plassen op de best uitziende toilet en koken op eigen spullen. Electriciteit was er tussen 20.00 en 22.00 en het water uit de kraan was regenwater. Primitief, oud, vies maar zoooo leuk! Wat een prachtig leven!

Volgende dag naar Blanch Marie, de moederval! Woooow. Ik kan hier heel veel over vertellen maar ik denk dat de foto's op mijn facebook het meest illustreren wat een prachtig natuurwonder dit is. Wat een geweld! Liters water komen per seconde van de rotsen gedenderd. In het regentijd, zoals nu, komt er gigantisch veel water naar beneden. In de droge tijd is het een matige waterval waardoor je aan de hand van een touw makkelijk door de waterval kunt lopen. Nu was dat in geen mogelijkheid te doen!

Na enkele uren heerlijk te hebben gezwommen, gebadderd en gezond in en rond de waterval was het tijd voor lekker eten en een andere waterval: De eldoradoval. Leuke kleine waterval waar je heerlijk in kunt liggen en onder kunt gaan staan (Mits je een stevige bikini hebt). Een indianengezin ging zich op dat moment wassen in de waterval dus wij mochten mee in de boot naar de waterval. Erg leuk ook om te zien dat een waterval niet alleen een prachtig natuurfenomeen is maar dat het ook als douche/bad gebruikt kan worden.

Normaal wordt deze trip met 2 jeeps gedaan ivm de onvoorziene omstandigheden op de ruwe weg naar de Blanch Marie. Nu waren we met een jeep en juist nu ging het die avond 'stormen'. Flinke windstoten en harde regen. De gids maakte zich wel wat zorgen, mede omdat de 'Lock' van de wielen van de 4x4 het niet goed deed.

Volgende dag de jeep in en 8 uur teug. Weer wat bomen van de weg gezaagd, weer even vastgehangen, maar al met al ging de rit prima. Eindstand aan dierspotten: Apen(brul, slinger en doodshoofd), een jaguar(Jawel, de 2e!!!), een toecan(Yes mijn eerste!), springende vissen in de waterval, vleermuizen, schildpadden, nog een nog-nader-te-onderzoeken-katachtig-beest met een lange staart en muskieten. Wat een geweldige trip weer!!

Bah, en dan kom je weer terug in die vieze stad(in vergelijking met de mooie, pure jungle). Vrijdag de laatste keer naar stage geweest. Leuke beoordeling gehad. Mijn stagebegeleider had een stukje over/voor me geschreven. Erg leuk om te lezen. Mijn opdracht afgeleverd en mijn stage dan toch echt achter me gelaten na Davy nog even snel rond te leiden.

Zaterdag met zn 6e naar White beach gegaan. Heerlijk ontspannen op een helaas aangelegd strand. Gezellig dagje!

Zondag hebben we cultuurgesnoven bij fort zeelandia. Na een ellendig lange rondleiding zijn we een beetje bijgepraat over het ontstaan van het fort (het langste gedeelte) en de decembermoorden( het kortste gedeelt). Ik had hie graag wat meer over gehoord maar helaas. Er is zelfs kans dat over 5 jaar niet eens meer een monument voor de overledenen staat. Ja, de bestuurswijze van Suriname is bijzonder te noemen.....

Maandag was mijn lieve mama jarig! 55 jaar alweer! Raar om 22 jaar samen met mam haar verjaardag te vieren al dan niet op vakantie. Nu kon ik er niet bij zijn. Ik weet dat het maar een verjaardag is maar toch was het raar. Maargoed, volgend jaar beter! Die dag met mam geskyped en wat dingen in Paramaribo geregeld. Savonds werd voor ons gekookt door een huisgenootje. Pasta met beestjes.. Deegmieten ofzoiets. Helaas kwamen we er pas achter toen de pasta al gekookt was.. Dus beestjes eruit gevist en toch maar opgegeten. Geloof me, na Suriname kan mijn maag ALLES aan. Hier wil je de keukens lievr niet inkijken als je ergens gaat eten. De smaakpolitie zou hier het eerste beste vliegtuig naar holland pakken na he bezoeken van een gemiddelde warung(eettentje). Eten smaakt overigens voortreffelijk!

En vandaag, Dinsdag 10juli hebben we de toerist uitgehangen. Op de fiets naar Plantage Peperpot! Dit is een cacao/koffie plantage. Opzich wel leuk om te zien als je je voorstelt hoe het moet zijn geweest toen daar de diracteur in het plantagehuis woonde en de huisjes van de slaven eromheen. Wat voor sfeer op zo'n plantage hangt en hoe zo'n oude fabriek er nog uitziet(in oude-vervallen staat) Ook de plantage zelf was leuk. Het is nu een natuurgebied waar wel de autentieke koffiebomen nog staan. Het is volgegroeit met 'jungle' dus verschillende soorten bomen, planten, bamboe etc. We hebben nog een miereneter voorbij zien lopen(van dik 1 meter hoog!) Echt een joekel. Ik had zo'n beest alleen nog maar in Paramaribo ZOO gezien dus dat was wel weer heel vet!

Op de heenweg nog langs een oude bioscoop gekomen. Ook hier was helaas weer niks van over! De stokoude projectoren kon je van buiten nog zien staan! Daar nemen wij geen genoegen mee dus over het hek en die bioscoop in! Bukkend voor vleermuizen en hopend op stevig hout zijn we naar de eerste verdieping gelopen waar je de bioscoopzaal in kunt. Zo'n 75 stoelen (nu het thuis van miljoenen kleine beestjes) kijkend naar een grote muur. Ook dit was weer een beetje het titanic-effect! Om het af te maken ook nog even helemaal naar boven geklommen met gevaar voor eigen leven om de stokoude projectoren goed te kunne bekijken. Gaaf hoor! De buurvrouw van de bioscoop was er 30 jaar geleden nog naar de bioscoop gegaan! (30!!!! jaar geleden)

Ik hou van Suriname.. Alles wat ik hierboven heb geschreven, je wordt gewoon verliefd op het land! Zo'n mooie natuur, historie die je met eigen ogen kan bekijken.. echt zoooo gaaf! Gelukkig mag ik er nog 2 weken van genieten! 2 kleine weken die al goed vol staan. Zo heb je het idee dat je nooit meer naar huis gaat en zo is het nog 2 weken van je vandaan!

Deze week nog met de fiets door paramaribo en omliggende dorpen. Frederiksdorp/nieuw amsterdam/leonsberg.. zoiets.. Vrijdag op trip naar de Ralleighvallen/voltzberg. Volgende week nog een nachtje Dantabai omdat we heel graag de kabelbaan tussen de boomtoppen door willen doen. 10 x abseilen door de jungle en over de rivier. Aan een touw van boom naar boom.. Lijkt me zo gaaf! En om een mooie periode af te sluiten het laatste weekend met de hele groep naar Galibi(zeeschildpadden kijken, naar frans guyana en naar een lokale dierentuin) Het laaste weekend staat vooral in het teken van veel gezelligheid, veel drank en veel plezier!

Nu is het tijd om me bij mijn vriendje te voegen die al ligt te hangmatteren in de tuin. Heel veel lieve groetjes vanuit Paramaribo en tot (veel te) snel!;)

BRASAAAAAAAAA

• 11 Juli 2012 - 10:07

Yvonne:

zo meid... zoals altijd weer met heel veel plezier gelezen!! wat kan/ mag je van een land houden!!! heeeerlijk!!!
    ik voel alles optimaal mee, daar ik het zelf ook heb ervaren, zoals je weet !
    meid daar is nog een woord voor blijf..... GENIETEN.... kusjes.... hou heel veel van je mameke XXX

• 11 Juli 2012 - 10:07

Yvonne:

ik voel alles optimaal mee, daar ik het zelf ook heb ervaren, zoals je weet !

• 11 Juli 2012 - 12:43

Ronald Spoler:

Linda! Zullen we samen een boek gaan schrijven: 'Wat Nederland kan leren uit SU'? .. Geweldig leuk verhaal om te lezen! Extra motivatie om nog te regelen dat ik ook nog Blanche Marie ga doen!

• 11 Juli 2012 - 17:36

Pap:

Dit zijn pas leuke ervaringen die je het hele leven bij blijven.
    Schat tot over niet altelange tijd om presies te zijn no 13 dagen hahahahahahahahahahahahahahaha.

• 11 Juli 2012 - 17:45

Hello:

Hello
    I saw your nice profile,and something motivated me to communicate with you,My Dear in your usual time may it pleases you to write me back in email address ( jenicaithamar@yahoo.com ) so that i can send you my pictures and also tell you more about myself.A friendship is the foundation build on other relative things to come.May God bless you as i wait impatiently to hear from you. Your lonely friend,
    jenica

( jenicaithamar@yahoo.com )

• 11 Juli 2012 - 17:50

Marjo:

Ha maedje, zoals altied weier vol aandach gelease!!! En zeker van die 2 waeke nog volop geneite ;-)), want hie bes ze zoweier op t knupke vh stoplich aan t duuje hahaha.
    Veul groetjes vanoet Zitterd.

• 13 Juli 2012 - 12:46

Joabiks Neefke :

Ey Nichtje , wat een super verhaal meer. Moet nog een weekje werken en dan pas vakantie maar als ik de verhalen lees zit ik ook altijd ff 10 min in Paramaribo :)
    Leuk om te zien dat jullie zo genieten en vooral nu samen genieten!
    Geniet nog maar lekker 2 weekjes en dan zien we jullie snel ,

Groetjes x en ook aan Davy , Marc & Clarissa